fbpx
Studio Vitamin D WhatsApp
Studio Vitamind D

Bah, griep. Ja, het heerst en ja, veel mensen grijpen dan naar de medicijnen of de antibiotica. Helaas, antibiotica helpt alleen bij een bacterie en niet bij een virus.

Gelukkig kun je zelf ook iets doen om sneller weer op kracht te komen of om een volgende keer je verkoudheid of griep te voorkomen.

Gember: Gember is een goed plan wanneer je last hebt van allerlei winterkwalen zoals; verkoudheid, of griep. Het prikkelt het lichaam en laat je lekker zweten. Een paar keer per dag gemberthee maken, paar plakjes met heet water kan al veel opleveren.

Vitamine C: Sinaasappelsap gaat je niet voldoende vitamine C opleveren. Je kiest dan het beste voor een natuurlijk vitamine C-supplement. 3 dagen een soort overdosis van 4x 1000 mg kan je een goede boost geven. Daarnaast kun je uiteraard citrusvruchten en groenten eten.

Cayenne peper: Cayenne peper bevat het stofje capsaïcine dat goed werkt bij verkoudheid en verstopte holtes. Capsaïcine zorgt ervoor dat het slijm dunner wordt en snot makkelijker loskomt. Ook maakt het endorfine vrij die de pijn vermindert. Zelfs bij chronische ontsteking aan de holte of migraine is Cayenne-peper ‘pittig’ genoeg om deze nare klachten te verminderen.

Zink: Heeft een versterkende werking, een mineraal dat het immuunsysteem ten goede komt. Er is veel onderzoek gedaan naar zink en verkoudheid. Veel mensen die meededen aan een onderzoek waren veel sneller weer op de been door de extra zink suppletie. 50 à 70 mg zinkacetaat per dag verkortte de verkoudheid. Zink komt vooral voor in vlees, volkoren granen, gevogelte en zeekraal.

Ginseng: Is een krachtig kruid. Het heeft effect op de stress die het lichaam ervaart, reguleert de normale groei, optimaliseert de stofwisseling in de lichaamscellen en herstelt en versterkt het immuunsysteem. Je ziet dat ginseng gebruiken geen overbodige luxe is.Lysine:

Lysine: Is een essentieel aminozuur. Je lichaam bevat vele soorten aminozuren, bouwstenen. Soms wat extra nemen kan geen kwaad als je maar weet welke je nodig hebt. Lysine heeft een positieve werking op de opname van zink dat het immuunsysteem verbetert (zoals je hierboven hebt kunnen lezen.) Lysine is het aminozuur dat goed werkt bij een koortslip en aften. Het liefst in combinatie met vitamine C. Lysine zit vooral in vlees, gevogelte, vis, eieren, peulvruchten en tarwekiemen.

Knoflook: Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat knoflook niet alleen de griepsymptomen vermindert, het zorgt er zelfs voor dat je minder lang ziek bent.

Vlierbessen: Zijn een heel goede bron anti-oxidanten. Het bestanddeel (sambucus nigra) van de zwarte vlierbes noemt men dan ook ‘antvirin’. De zwarte vlierbes komt in Nederland veel voor in de natuur. Het bestrijdt het virus en geeft je immuunsysteem een boost. Je voelt je snel weer fit!

Echinacea: Is ideaal ter preventie maar ook als je voelt dat je grieperig wordt. Verkoudheid, loopneus, rillerig, koorts etc. Als je direct Echinacea gaat gebruiken dan voorkom je dat je echt heel erg ziek wordt. Het is een kruid, ook wel rode zonnehoed genoemd, dat het immuunsysteem versterkt.

Vitamine B: Spelen een belangrijke rol bij de cellulaire stofwisseling in je lichaam. Als je een griepje te pakken hebt kan je lichaam wel wat extra power gebruiken, vandaar dat een goede multi-vitamine met een complex je lichaam een handje kan helpen. Vitaminen B optimaliseren het functioneren van de stofwisseling maar houden ook de slijmvliezen in de juiste conditie.

Bitterstoffen: De naam zegt het eigenlijk al, stoffen die vooral voorkomen in bittere groenten als; witlof, asperges, raapstelen, andijvie, spruitjes. Bitterstoffen zijn zeer belangrijk voor de weerstand. Helaas komen deze stoffen niet meer zoveel voor in onze dagelijkse groenten, extra innemen kan in het geval van griep dus geen kwaad.

Astralagus: In de Chinese geneeskunde wordt astralagus enorm veel gebruikt als men zich maar even niet lekker voelt. Alleen de wortel van dit kruid wordt dan gebruikt om het immuunsysteem een opkikker te geven. Allerlei winterkwaaltjes als; verkoudheid, bronchitisch, keelpijn, oorontsteking heb je zo onder controle met dit kruid, dat familie is van de erwten.
Let op: niet innemen als je al koorts hebt!

Tijm: Is een edele versterker van de longen. Vandaar dat tijm vaak verwerkt wordt in allerlei hoestdrankjes. Thee zetten van tijm is ideaal bij een pittig hoestje en longproblemen, maar ook bij een beginnend verkoudheidje, keelpijn en stijve spieren. Dit krachtige plantje laat zich niet de laan uitsturen door een stevige griep, het doet ‘m juist de das om.

Minder zuivel: Zuivel kan een infectie juist aanwakkeren of veroorzaken, vandaar dat het niet verstandig is om veel zuivel te gebruiken tijdens je ziekbed. Als kind kregen wij vaak brinta, aangemaakt met melk, als we ziek waren. Hoe lekker ook, maar daar zou ik even mee wachten tot je weer wat beter bent.

Geen koffie, thee of chocola: Dit zijn producten die hitte veroorzaken in je lichaam en vocht onttrekken, iets dat je niet wilt als je griep hebt. Griep onttrekt veel vocht door het vele en overmatig zweten. Producten die dit ook doen, zijn niet echt aan te raden bij griep.

Citroen- of azijnsokken: Niet echt prettig maar wel effectief. Wollen sokken die doordrenkt zijn met citroensap of azijn, aantrekken en de hele nacht aanhouden. Deze natte sokken helpen de koorts en het hitte-gevoel te verminderen. Zorg wel dat je een dikke handdoek op je matras legt want het wordt natuurlijk behoorlijk nat in bed.

Meer weetjes voor een goede gezondheid? Lees dan ook de andere artikelen in onze blog.

Bron: de koelkastcoach