fbpx
Studio Vitamin D WhatsApp
Studio Vitamind D

Na het zien van de documentaire “Fed Up” ben ik in mijn computer gaan duiken om dit met jullie te delen. Want jeetje, wat een spijker op de kop was die docu! Echt een aanrader om te kijken, zeker met het gezin! Hieronder de trailer, en daaronder mijn 7-tips:

Gezond eten is voor iedereen mogelijk. Helaas zijn sommigen het hier in eerste instantie niet met mij eens, weet ik uit ervaring.

Ik hoor mensen regelmatig zeggen dat ze niet zo gezond eten als zij zouden willen, omdat zij het eten vaak te duur vinden. Mede doordat zij voor een heel gezin boodschappen moeten doen. Zo jammer!

Als vitaalcoach zal ik hieronder wat tips opsommen waar je hopelijk iets mee kunt. Het gaat hierin namelijk vooral om keuzes maken en prioriteiten stellen. Maar zeg nou zelf; als je kon kiezen, dan kies je toch voor een goede gezondheid?

 

Tip 1 = Motivatie

Bedenk wat maakt dat je je eetpatroon wel of niet wilt aanpassen. Komt de motivatie uit jezelf of is die je opgelegd door een ander? Voel je je op dit moment niet oke maar denk je eigenlijk nooit over het aanpassen van je leefstijl na? Vraag jezelf dan eens af hoe je er, als je ongezond door blijft leven, over 1 jaar, 5 jaar of 10 jaar bij zit. “Eat Crap, Feel Crap”, dus pas je leefstijl aan wanneer je je ongezond voelt. Medicijnen zijn uiteindelijk duurder dan gezond eten!

 

Tip 2 = Prioriteiten stellen

Wanneer je op het punt bent gekomen dat je je eetpatroon wel degelijk gezonder wilt maken, zul je je moeten afvragen waar je in je huidige budget en tijd kunt snijden in andere prioriteiten. Ik ga niet zeggen dat je je dure televisie, je dure auto of je vele vakanties moet laten, maar zet je gezondheid eens op 1!

Een diepvriespizza van 1000 calorieen is goedkoper (en sneller klaar!) dan een gezonde gevarieerde verse maaltijd van 1000 calorieen maar ja, van het eten van die pizza word je niet beter en van het tv-kijken na die tijd ook niet. Besteed je geld aan goede producten en je tijd aan het klaarmaken ervan. Wanneer je dit een dagelijks terugkerende activiteit maakt zul je er zelfs lol in gaan krijgen!

 

Tip 3 = Groot en goedkoop inkopen

Biologische producten zijn over het algemeen het meest gezond maar ook vaak duurder dan de gewone gezonde producten.

Bij de Lidl, de Turkse supermarkt of de groothandel kun je goede basisproducten groot inkopen. Groenten, (ingevroren) fruit, noten, eieren, zuivel, vlees en vis; als je die producten in huis hebt is de kans groot dat je dat ook gaat eten.

 

Tip 4 = Water

Een hele makkelijk toe te passen tip is om geen frisdrank meer aan te schaffen. Vind je water niet lekker? Maak met citroen en munt je eigen frisse limonade. Ook je favoriete smaakje thee kun je koud laten worden en in de koelkast zetten. Scheelt veel geld en is nog gezond ook!

 

Tip 5 = Minder eten

Wanneer je kiest voor een snelle ongezonde hap heb je vaak na een uur alweer trek in nog iets ongezonds. Kies je voor een gezonde hap, in een normale portie, zul je zien dat je na 20 minuten verlost bent van een leeg gevoel. Maak je je maaltijd dan ook nog eens eiwitrijk dan is deze voedzaam en zorgt’ie voor meer verzadiging.

 

Tip 6 = Eigen eten mee

Als je iedere dag (of beter: de avond ervoor) stilstaat bij wat je die dag wilt eten dan kom je erachter dat er momenten zijn dat je trek zult krijgen en geen eten bij hebt. Zorg dus voor voldoende gezonde snacks en zelfs voor je eigen gezonde maaltijd! Met een te groot gevoel van trek is de kans groot dat bij gebrek aan een goede maaltijd je toch kiest voor die kroket in de kantine.

 

Tip 7 = Genieten

Over die kroket in de kantine gesproken, mag je dan helemaal niks meer? Nee, zeker niet! Als je dan toch eens kiest voor een ongezonde vulling-hap, geniet er dan van! Neem kleine hapjes, kauw goed en denk na het verorberen van je kroket alvast aan je compensatie-training van die avond… 😉

 

SUCCES!

 

Wil je meer weten over voeding, training, gedrag of stress-management? Neem dan contact op! VitaminD verzorgt individueel maatwerk en groepstrainingen.