fbpx
Studio Vitamin D WhatsApp
Studio Vitamind D

Stress is vaak een grote oorzaak van overgewicht of buikvet. Hoe zit dat nu? En hoe kom je WEL van dat overtollige vet af?

Jarenlang gaf ik, naast mijn werk bij defensie en bij de nationale politie, sportinstructie bij verschillende sportcentra. Nooit rust, altijd onderweg en een beregoede conditie. Dacht ik. Totdat ik op een punt kwam dat ik door had dat de weken voorbij vlogen zonder stil te staan bij wat ik nu echt belangrijk vond. Vrienden, familie, dingen voor mezelf doen. En nee, ik werd er ook niet ‘mooier’ op voor mijn gevoel. Veel vet en vocht vasthouden, een onrustige huid en weinig spieropbouw. En wat bleek? Door de noodzaak te zien, door kleine aanpassingen in mijn dagelijkse leven te doen en door te beseffen dat ik mijn gevoel in eigen hand had kon ik die andere weg in slaan… Door rust en tijd te nemen, aandachtig ademhalen, kort en effectief bewegen, gezond eten en fysieke en mentale uitdagingen aan te gaan voelde ik mij langzaam maar zeker fitter dan ooit…

En als ik het kan dan kun jij het ook!

Ten eerste; wanneer je je lichaam weer in de vetverbrand-stand wilt zetten dan zijn daar meerdere interventies voor nodig. Voldoende effectief bewegen en voedend en vetrijk eten zijn daar natuurlijk bekende voorbeelden van. In ons Fat Loss Program besteden we hier natuurlijk aandacht aan. Beweging en voeding zijn daarin tastbare onderwerpen die je ‘gemakkelijk’ in je leven kunt plaatsen. Koudetherapie en rustmomenten daarentegen zijn een stuk uitdagender.

Je lichaam komt in verzet bij kou (wat zorgt voor die fat loss!) en dat is nu juist hetgeen wat mensen niet leuk vinden. Je lichaam is gebouwd om zuinig met zijn energie om te gaan. Je weet immers nooit wanneer de hongerwinter weer komt. De kans is echter groot dat wij die hongerwinter in onze overvloedige Westerse wereld niet meer gaan meemaken waardoor alle suikers en minder-goede vetten die we binnenkrijgen zich gaan opstapelen rondom onze organen. Niet fijn…

En ja, teveel stress is iets wat we tegenwoordig ‘voor lief’ nemen of zelfs niet eens meer herkennen. Het lichaam is zo gewend aan alle prikkels dat het protesteert bij een rustmoment. Dan is het makkelijk om te zeggen; ach, dan maar geen rust. Totdat je ècht last krijgt van die vele prikkels dat je je burned-out voelt. Dan ben je verder van huis… Tot die tijd kun je wel degelijk iets doen aan teveel stress!

Herkennen is daar een essentiële start voor. Wat voel je in je lijf als je NIKS doet. Echt niks. Voel je onrust? Kun je nog wel niksen? Razen er dan zoveel gedachten of to-do-things door je hoofd dat je toch maar weer aan de slag gaat? Of dat je toch maar weer die smartphone pakt voor wat ‘ontspanning’? En kun je nog wel genieten van wat zich om je heen afspeelt? Doe je nog wel de dingen waar je blij van wordt? Besteed je tijd aan jezelf. Echt tijd? Of sta je vaak in de haast-stand?

Een kleine test; ga eens op een stoel zitten met 1 hand op je hart en 1 hand op je buik. Klok 1 minuut en tel daarbij het aantal inademingen die je doet. Zijn dat er meer dan 8? Dan ervaart je lijf, zelfs in rust, een gevoel alsof het aan het vechten is. Vechten tegen de stress… Klinkt heftig he? Dat is het ook… In deze Westerse wereld herkennen we stress lastig omdat we er zo aan gewend zijn geraakt. Helaas is het wel 1 van de grootste boosdoeners van ons vitaliteits-gevoel.

Maar hoe kan het dat mensen die stress ervaren juist heel veel afvallen? Dat komt doordat dat kortdurende stress is. Het lichaam gaat in de overlevingsstand en zet alles op alles om de stressvolle periode door te komen. Dan verlies je gewicht, niet per se vet. Bij langdurige sluimerende stress is het een geval van de hongerwinter. Alles (snelle koolhydraat-rijke ongezonde happen die bij langdurige stress vaak de overhand krijgen) wat er binnenkomt wordt opgeslagen als vet en blijft daar net zo lang zitten tot het lichaam die vetten weer inzet. Dat inzetten kun je echt zelf doen maar daar is dus wel voldoende ontspanning voor nodig. Geen rust of geen ontspanning betekent dat het lijf die vetten vast blijft houden…

Wat dan te doen? Op vakantie gaan? Een lange tijd vrij nemen? Ja, kan. Alleen is de oplossing veel korter en simpeler. Nouja, een gedrags-aanpassing is nooit simpel. Het gaat wel beter als je de noodzaak ervan ziet. En de noodzaak van ontspanning is groter dan ooit.

Terug naar wat te doen…

  • Korte momenten op een dag inplannen dat je niks doet. NIKS. Ga naar buiten, zonder telefoon en kijk om je heen. Zoek mooie vogels of grote bomen waar je naar kunt kijken. Neem in je op wat je ziet. Haal diep adem (tot en met je buik en je tenen!) en zorg ervoor dat je je héle lijf voedt met die zuurstof.
  • Plan ademhalingsmomenten in. Niet aan het einde van je 8-urige werkdag, maar tussendoor. Start bij het opstaan. Bij het ontbijten. Bij de koffietafel, op het toilet. Bij het uit-het-raam-turen. Maak er een gewoonte van om je aandacht meerdere malen per dag op je ademhaling te leggen.
  • Gun jezelf de tijd. De tijd om aandacht te besteden aan wat jij wilt doen. Wat nodig is voor jou. Je wordt er alleen maar een fijner mens voor je omgeving van.
  • Neem je avondgedrag onder de loep. Wat doe je ‘s avonds allemaal? Streep daar eens iets van door en start je naar-bed-gaan-ritueel rond 20:00 uur. Pak eens een boek in plaats van de afstandsbediening. Of nog beter; ga naar buiten en loop een rondje door de buurt. Adem weer een aantal keer diep in. Vergeet niet uit te ademen. ;-). Bereid je voor op de nacht. Beperk fel licht. Drink thee (geen groene ivm de cafeïne) of warm water. Ga een uur eerder naar bed dan normaal. Verwacht niet dat je direct aan je nieuwe ritme gewend bent maar gun jezelf de tijd. Slapen kun je leren, echt waar.

Wees dankbaar en geniet. Noteer voordat je gaat slapen dingen die je vandaag blij maakten. En noteer dingen die je morgen gaat doen. Zo maak je je hoofd leeg en ontstaat er ruimte. Ruimte in je hoofd en in je lijf. Je lijf start met loslaten van overtollige afleiding EN het overtollige vet. Je cortisol neemt af en je lijf voelt zich steeds meer gehoord.

En hoe je dit alles bereikt? Door het simpele woord DOEN. Ook al hoor je tegenspraak. DOEN zorgt voor die succeservaring. En DOEN zorgt ervoor dat je van bewust bekwaam naar onbewust bekwaam gaat…

Succes!