fbpx
Studio Vitamin D WhatsApp
Studio Vitamind D

JOUW leven, JOUW keuze!


”EEN WENS IS EEN DOEL ZONDER PLAN”
Het leven is op veel vlakken een keuze, JOUW keuze!

In onze training Mentale Veerkracht komt regelmatig de opmerking voorbij: ‘Ja leuk al die veranderingen in leefstijl maar hoe ga ik dat doen?’ Dan is het misschien een ‘dood’doener maar alles start met een doel! En dat doel kan ook zijn dat je juist minder wilt gaan doen!
Misschien dat onderstaand artikel je aan het denken en doelen stellen zet…

Verpleegkundige Bronnie Ware heeft vele jaren in de zorg gewerkt. Haar patiënten waren mensen die thuis op sterven lagen.

Als ze vroeg naar waar ze spijt van hadden, of wat ze anders gedaan zouden hebben, doken dezelfde thema´s steeds weer op. Hier volgen de vijf meest genoemde:

1. Ik wou dat ik de moed had gehad om een leven te leiden waarbij ik trouw was gebleven aan mezelf, in plaats van te leven volgens de verwachting van anderen.

Het is heel belangrijk om te proberen ten minste een paar van je dromen tijdens je levensweg na te jagen. Vanaf het moment dat je je gezondheid verliest, is het te laat. Gezondheid brengt vrijheid met zich mee. Velen realiseren zich dat niet, totdat de gezondheid ze in de steek laat.

2. Ik wou dat ik niet zo hard gewerkt had.

Door het versimpelen van je manier van leven en bewust keuzes te maken tijdens je levensloop, kom je er misschien achter dat je met een veel kleiner inkomen toe kan dan je dacht. En doordat je meer ruimte in je leven creëert, word je gelukkiger en sta je meer open voor nieuwe kansen; kansen die beter bij je nieuwe manier van leven passen.

3. Ik wou dat ik de moed had gehad om mijn gevoelens te uiten.

We hebben geen controle over de reacties van anderen. Maar hoewel mensen in het begin misschien reageren door zich uit te spreken als je zelf verandert, zal het uiteindelijk de relatie naar een geheel nieuw, gezonder niveau tillen. Hoe dan ook, je wint altijd.

4. Ik wou dat ik contact had gehouden met mijn vrienden.

Het is heel normaal voor iemand met een druk leven om vriendschappen te laten verwateren. Maar als de dood nadert, vallen de fysieke details van het leven weg. Mensen willen hun financiële situatie op orde hebben als het even kan, ook voor hun nabestaanden. Aan het levenseinde gaat het echter alleen om liefde en relaties. Dat is het enige wat er in de laatste weken toe doet.

5. Ik wou dat ik mezelf had toegestaan gelukkiger te zijn.

Deze komt verrassend vaak voor. Velen realiseerden zich pas aan het levenseinde dat geluk een keuze is. Ze waren blijven steken in oude patronen en gewoontes. Ze bleven hangen in de vertrouwde ‘comfort zone’, zowel wat emoties betreft als in hun fysieke leven.

Het leven is een keuze. Het is JOUW leven. Kies bewust, kies wijs, kies eerlijk. Kies geluk.

VITAMIND werkt in haar leefstijlcoaching met de 6 zuilen uit Acceptance & Commitment Therapy. Meer weten over de mogelijkheden en over declaratie bij je aanvullende verzekering? Stuur ons een bericht!