fbpx
Studio Vitamin D WhatsApp
Studio Vitamind D

Weet waarom je zweet

Wanneer heb jij voor het laatst gezweten? En dan ook echt dat je zo’n laagje water op je gezicht voelde? Zweten is niet echt een sexy woord. Sterker nog, volgens onderzoek schaamt ruim 60% van de vrouwen zich als ze zweet. Misschien dat die schaamte wat meer verdwijnt als we weten wat zweten voor je lichaam doet.

Thermoregulatie

Je lichaam is een prachtig systeem dat veel foefjes heeft ontwikkeld om zichzelf te kunnen redden. Het grootste doel van zweten is dan ook afkoeling. Als je het te warm hebt, gaan je exocriene zweetklieren aan, die je huid vochtig maken. Doordat het vocht verdampt op je huid, koelt je lichaam makkelijker af. Zweten helpt ons dus tegen oververhitting! Grappig: bij dieren heeft zweten veel minder effect op afkoeling, omdat ze zoveel haar hebben.

Afvalstoffen

Een onderzoek van de Universiteit van Alberta toont aan dat er veel afvalstoffen het lichaam het beste verlaten door te zweten. Meer nog dan door ontlasting. Zweren is dus een prachtige methode van je lichaam om giftige stoffen af te scheiden. Door het lage gehalte calcium en zout dat overblijft, verminder je daarnaast ook de kans op bijvoorbeeld nierstenen. En yes, ook alcohol kun je uit je lichaam zweten.

Weerstand

Onderzoekers stellen dat je lichaam zelf antibiotica kan aanmaken. Wow. ‘Dermcidin’ bestaat uit antibacteriële moleculen, die je beschermen tegen bepaalde ziektebacteriën (zoals tuberculose) én tegen insecten. En natuurlijk is zo’n lichaamseigen stof na loop van tijd een stuk effectiever dan de reguliere antibiotica.

Reiniging

Ken je dat, wanneer je hebt gezweet je zo’n heerlijke glow hebt voor de rest van de dag? Ja, als je zweet heb je meer kans op huidinfecties maar die kans wordt kleiner wanneer je direct zorgt voor goede hygiene. Je reinigt dan je lichaam en verstopte poriën krijgen weer lucht. Zweet hydrateert de huid op natuurlijke wijze waardoor bepaalde afscheidingen plaatsvinden en de huid weer zacht wordt.

Genezen van wondjes

Hygiene is natuurlijk belangrijk om een infectie voor te blijven maar bestaande wondjes gaan erg goed op die natuurlijke zuivering. Je zweetklieren spelen een grote rol in het genezen van wonden. De klieren voorzien je lichaam niet alleen van zweet, maar ook van cellen die bijvoorbeeld brandwonden en zweren genezen. Die genezen namelijk niet op de normale manier. Ook als je niet zweet, zijn je zweetklieren dus onmisbaar.

Goede bloedsomloop

Om zweet te produceren, is een hogere gezichtsdoorbloeding nodig. Dat is best logisch: als je lichaam warmer wordt, wordt de bloedsomloop hoger om zweet te produceren en afvalstoffen te lozen. Op langere termijn zou dat er zelfs, naast gezonde voeding, voor kunnen zorgen dat je aderen minder snel dichtslibben.

Natuurlijke pijnstiller

Als je pijn ervaart kan het juist helpen om activiteiten te gaan ondernemen waardoor je gaat zweten. Ja, ook dat. Lichamelijke activiteiten beïnvloeden ons brein en zorgen ervoor dat het lichaam onder andere de stofjes serotonine, dopamine en noradrenaline produceert. Deze stoffen zijn van nature voorkomende neurotransmitters, die pijn in ons lichaam kunnen verminderen.

Beter humeur

Ons zweet bevat feromonen die van behoorlijk invloed zijn op ons humeur. Deze kunnen zorgen voor ontspanning. Ons brein is via het ruggenmerg verbonden met de rest van ons lichaam; deze verbinding creëert een communicatiesysteem. Wanneer we warmte op lichamelijk niveau voelen, ontvangt het brein automatisch signalen, waardoor we een goed humeur en een gevoel van welzijn krijgen.

In eigen hand

En wat is er fijner dat je er zelf voor kunt zorgen dat je van al deze voordelen profiteert? Juist! Beweeg, ga naar de sauna, ren een rondje of doe wat oefeningen in de tuin of voor de deur. Frisse lucht + zweten = perfecte moisturizer!

Vind je het een uitdaging om op een effectieve manier te bewegen, check dan ons aanbod of maak je collega’s ‘warm’ voor een fantastische training van VITAMIND Health & Fitness Playground.