fbpx
Studio Vitamin D WhatsApp
Studio Vitamind D

Acceptááátie…

Acceptááatie…

Ja het woord is niet echt sexy, I know. Het roept, bij mij althans, ook direct een soort ‘mweh’ op. Zo van; ja ik weet dat het accepteren van een bepaalde situatie, gedachte of actie iets vaak draaglijker maakt. Maar soms werkt dat gewoon niet zo. En dat je dan ook weer ‘moet’ accepteren. Oké, dat is wel weer even een laagje te diep.

Accepteren komt natuurlijk van het Engelstalige ‘accept’. In het kort betekent het ‘ermee akkoord gaan dat iets gewoon zo is of loopt’. En dat blijft wat mij betreft een uitdaging, wat jij?

Toen ik in 2016 ontslag nam bij de politie en mezelf vervolgens ondernemer mocht gaan noemen viel er een belangrijke zekerheid weg. Namelijk die van iedere maand gegarandeerd geld op je rekening. Dat doet nogal iets met je. Echter, zoals de meeste ondernemers zeggen; het ondernemen is een supergave reis van zelfontwikkeling. En yes, dat was en is het nog steeds. Je leert nadenken over wat écht belangrijk is. Je kunt je eigen werktijden inplannen. En jij bepaalt waar je je aandacht op kan gaan richten. Een van de beste beslissingen ooit!

Toch is het zo dat bij iedere beslissing een voor- en een nadeel bestaat (dank meneer Cruyff). Wanneer je ergens voor kiest, in mijn geval het ondernemerschap, zul je moeten accepteren dat ook daar een keerzijde aan zit. En dat maakt het woordje acceptatie toch zo enorm powerful!

Wanneer je gaat oefenen met accepteren gaan er werkelijk deuren open. Met name in je hoofd. En de deur van stress wordt steeds kleiner. Natuurlijk is stress goed (hallelujah voor adrenaline!) maar langdurige stress in de vorm van cortisol is niet wat je wilt, zeker niet als ondernemer.

Als ondernemer wil je knallen op momenten dat het ertoe doet, en rust pakken wanneer je net iets gaafs hebt afgeleverd. Accepteer je vervolgens niet dat je daarna rust nodig hebt, je luistert niet naar je lijf, dan krijgt die stress wel de overhand, met alle gevolgen van dien. En achter die onrust zit natuurlijk; oeh, ik móet nog dit en ik móet nog dat. Let’s accept dat het leven bestaat uit ups-and-downs. Uit hard werken en hard ontspannen. Uit momenten van er-zijn en er-soms-even-niet-zijn. Je kunt niet altijd áán staan. Je kunt wel altijd een keuze maken. En accepteer de voor- en nadelen. Je zult dan vanzelf merken dat rust de overhand gaat nemen en dat er weer tijd en energie komt voor de dingen die je blij maken…

En trouwens, misschien nog wel beter, omárm al die voors en tegens… Daarover volgende keer meer…