fbpx
Studio Vitamin D WhatsApp
Studio Vitamind D

Coronavirus en Sport – Veelgestelde Vragen

VITAMIND informeert haar members graag volgens de laatste ontwikkelingen en richtlijnen.

 

Het kabinet heeft woensdagavond de maatregelen rond de bestrijding van het coronavirus verder versoepeld. Voor de sport houdt dat in dat per 11 mei ook iedereen ouder dan 18 jaar buiten kan sporten en bewegen op 1,5 meter afstand van elkaar. Sinds 29 april mocht de jeugd tot en met 18 jaar georganiseerd en onder begeleiding onder voorwaarden al weer samen sporten. 

Gerard Dielessen, algemeen directeur van NOC*NSF: “Goed nieuws dat het met de bestrijding van het coronavirus zo goed gaat dat het kabinet vanavond met een plan kon komen om langzaam maar zeker uit de intelligente lockdown te komen. Tegelijkertijd realiseer ik me heel goed dat er iedere dag opnieuw mensen aan de gevolgen van het virus overlijden en er nog steeds veel mensen ernstig ziek van zijn of worden. De sport staat daarom onverminderd achter de maatregelen van het kabinet.”

“De nu aangekondigde stapsgewijze terugkeer naar een samenleving die niet meer geheel door het virus wordt gedomineerd, geeft Nederland en de sport hoop. Mooi dat de buitensportaccommodaties vanaf volgende week onder voorwaarden ook open mogen voor volwassenen. Voor de jeugd waren ze dat al. Ik weet dat veel sporters en ook vele sportverenigingen met smart op dit moment hebben gewacht.”
Dielessen vervolgt: “Deze opnieuw verruimde openstelling is goed voor Nederland. Sport houdt je fit en gezond en helpt je weerstand op peil te houden. Wij gaan in de komende dagen alle maatregelen nemen om de nu toegestane verruimde openstelling op een veilige manier mogelijk te maken.””Het perspectief dat als alles goed blijft gaan we in ieder geval vanaf 1 september ook weer binnen mogen sporten en de competities – zij het zonder publiek – weer op mogen starten, geeft ons de hoop dat we na deze zomer een vrij groot deel van het oude normaal, namelijk het heerlijk met anderen en minstens één keer per week sporten terug hebben gekregen.”

”Deze verruimde openstelling is goed voor Nederland. Sport houdt je fit en gezond en helpt je weerstand op peil te houden”

Gerard Dielessen, algemeen directeur NOC*NSF

 

Aanvulling vanuit de Rijksoverheid:

 

Gaan trainingen en sportwedstrijden door voor volwassenen?

Volwassenen mogen vanaf 11 mei hun sporttrainingen in teamverband op de club en in de openbare ruimte hervatten waarbij 1,5 meter afstand gehouden wordt. Daarnaast moeten de hygiëneregels van het RIVM in acht worden genomen. Let op, kleedruimtes en kantines blijven gesloten, u dient zich thuis om te kleden.

 

Kan ik als volwassene op sportaccommodaties terecht om te sporten?

Vanaf 11 mei mogen de sportaccommodaties de trainingen buiten weer hervatten. U kunt bij de sportclubs informeren welke trainingen worden aangeboden en of u kunt deelnemen. Zie VITAMIND’s nieuwe aanbod HIER.
Sporthallen, squashbanen en andere indoor sportaccommodaties blijven gesloten. Ook de kleedkamers en kantines bij buitensportaccommodaties blijven dicht.

Gaat mijn bootcamp-, kickboks- of yogacursus onder leiding van een instructeur in het park door?

Vanaf 11 mei mogen deze activiteiten weer opgestart worden. Infomeer bij uw sportaanbieder welke lessen gegeven worden en onder welke voorwaarden u kunt deelnemen. Volwassenen mogen weer in de buitenlucht trainen. Ook hierbij gelden de algemene hygiëneregels van het RIVM en dient er 1,5 meter afstand gehouden te worden.

Is het de bedoeling dat sportaccommodaties hun terrein ook openstellen voor mensen die geen lid zijn van de club?

Het kabinet heeft opgeroepen om ook mensen te ontvangen die geen lid zijn. Bij VITAMIND kunnen niet-members ook losse lessen of rittenkaarten kopen via de webshop.

Ik wil graag met vrienden of bekenden samen sporten in de buitenlucht. Op welke manier kan dat veilig?

  • Houd minimaal 1,5 meter afstand.
  • Blijf binnen wanneer je last hebt van neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn en hoesten of verhoging of koorts.
  • Zoek geen risico’s op waardoor je bent aangewezen op medische hulp (bijvoorbeeld door een ongeval).
  • Ga niet samen sporten als je in een risicogroep valt.

Bij sporten zoals fitness is 1,5 meter afstand houden mogelijk. Waarom mag dit niet?

Binnen sporten is nog niet toegestaan omdat bij het sporten aerosolen vrijkomen, binnen vormen deze een risico voor de verspreiding van het virus. Daarom mag voorlopig alleen in de buitenlucht gesport worden.

 

Kan ik contributie of lesgeld terugvragen van mijn vereniging of fitnessclub of andere sportaanbieder?

Dat ligt aan de afspraken die u met uw vereniging of club heeft. Neem contact op met VITAMIND wanneer u vragen heeft over uw lidmaatschap.

Wanneer kan ik weer gewoon sporten zoals ik dat zelf wil?

Georganiseerde sporttrainingen voor volwassenen zijn vanaf 11 mei toegestaan, wedstrijden en competities niet. Daarbij gelden wel aanvullende spelregels, houdt 1,5 meter afstand. Wanneer alles weer normaal wordt, hangt af hoe het virus en de verspreiding zich ontwikkelt. Het is nog onbekend wanneer iedereen weer gewoon kan sporten op de manier waarop we gewend waren.

Wordt het virus doorgegeven als ik dezelfde sporttoestellen als een rekstok of bank gebruik?

De kans dat u besmet raakt doordat u een sporttoestel en sportattributen aanraakt, is heel klein, maar niet uitgesloten. Wel neemt het aantal virusdeeltjes heel snel af buiten het lichaam. Desinfecteer sportmaterialen en was regelmatig uw handen wassen. Een oppervlak dat mogelijk besmet is, kun je eenvoudig reinigen met een gewoon schoonmaakmiddel.

Buiten het lichaam kan het virus maar kort overleven. Hoe lang het virus op sportmiddelen overleeft, hangt af van het materiaal, de temperatuur en de luchtvochtigheid. Zo overleeft het virus in het algemeen beter op harde en gladde materialen zoals plastic, metaal en glas. En minder goed op poreuze oppervlakken zoals papier en karton.

 

Check HIER de veelgestelde vragen over VITAMIND’s aanbod.

 

Bron: NOC/NSF en Rijksoverheid.