fbpx
Studio Vitamin D WhatsApp
Studio Vitamind D

REFLECT en ACT! 4 onmisbare mentale tools (vooral tijdens de lockdown)

Afgelopen april schreef ik, Denise, een blog over wat de nieuwe maatregelen met mij als ondernemer en als mens deden. Toen ik het gisteravond terug las leek de tekst wel 3 jaar geleden. Er is sinds april namelijk zoveel veranderd, dat ik mezelf in veel gedachten die toen door mijn hoofd spookten niet meer herken. Althans, de gedachten die er toen voor zorgden dat ik ging spartelen. Wat betekende dat voor VITAMIND, onze members en ons team?

 

ONTWIKKELEN

Wat ik inmiddels wel door heb is dat je als mens nooit stil staat. Tenminste, als je jezelf wilt blijven ontwikkelen. Je blijft om je heen kijken en wilt vooruit, met de tijd mee. Daarbij zij de allerbelangrijkste jobs voor mij het zijn van moeder, vriendin en mezelf. Mezelf? Ja, als er naast het spartelen nog tijd is dan geef ik aandacht aan mezelf. Want als ik zelf fit en sterk ben, straal ik dat ook uit en acteer ik daar ook naar. Met alle relaxte keuzes die daarbij horen. En laat ik daar nu even op reflecteren over het afgelopen half jaar…

Altijd zit ik vol met ideeën maar je kunt ze nooit allemaal tegelijk uitvoeren. Zeker met een volle agenda betekent nieuwe plannen vaak het schrappen van andere bezigheden. Dat schuurde. Ik kon voor al die nieuwe ideeën maar weinig tijd maken want ik was veel aan het werk ín mijn bedrijven, in plaats van eráán. En als ik thuis was, was ik bezig met alles waar ik niet aan toe kwam. En daar ontstond natuurlijk weer het conflict dat ik niet genoeg aanwezig was bij mij vrienden en familie. Mijn hoofd maakte overuren en in de uitvoering bleef ik doen wat ik deed.

Totdat de maatregelen zijn intrede deden. In het begin was ik geschokt, we konden onze dagelijkse werkzaamheden als team ineens niet meer uitvoeren zoals we dat voor COVID-19 deden. Binnen 2 dagen was alles omgegooid en waren we online. En wat was dat gaaf! We kregen nu fans vanuit heel Nederland! Iedereen konden we blij maken met onze manier van bewegen; buiten, met eigen lichaamsgewicht en met de nodige fun. Dit was een idee dat al 1,5 jaar door mijn hoofd spookte maar waar ik niet aan toe kwam om het uit te voeren. En nu dééd ik het gewoon!

Als ik terugkijk op die tijd en ik gebruik mijn eigen actie-reflectie-model dan voelde ik me supersterk doordat ik veranderingen had doorgevoerd die ik zèlf wilde. Volledig in de flow en de overtuiging. En dan sta je áán en volgt je team en je aanhang… Maar wat ik vergat bij dat reflecteren was; hoe zorg ik ervoor dat ik mezelf zo sterk blíjf voelen? Wat ga ik doen om dit gevoel vast te houden en door te zetten? Juist, altijd naar mijn eigen gevoel luisteren. Oeh, dat ging ff mis…

 

TWIJFEL

Toen we wel weer naar de oude situatie terug mochten wilde ik eigenlijk door op de ingeslagen weg. Ik vond het immers fantastisch en wilde onze plannen vanuit daar gaan uitbreiden. Waarom? Omdat we dan terug naar de basis van onze visie kunnen: bewegen op een manier die je lichaam begrijpt.

Ik wilde die nieuwe aanpak doorvoeren maar vond het ook lastig afscheid te nemen van het oude. En daar liep het spaak. Ik luisterde niet meer naar mijn gut-feeling maar begon te twijfelen. Ik durfde het zinkende goud wat ik in handen had niet los te laten. Ik ging deels terug naar de oude aanpak en dat heeft me onnodig veel tijd en energie gekost. Om nog maar niet te praten over de verwarrende communicatie naar mijn klanten en de frustratiegesprekken die ik met vriendinnen had. Wat was ik aan het doen?

Het voelde alsof ik over de A2 richting Maastricht reed en doordat ik twijfelde over die route nam ik een afslag waarbij ik niet wist waar ik zou uitkomen. Ik voelde me zwakker worden en begon over alles te twijfelen… Teruggaan? Naar mijn medeweggebruikers luisteren? Communiceren naar iedereen dat ik gewoon was verdwaald? Djeeez, vermoeiend, tijdrovend en niet handig…

Wat ik beter had kunnen doen op die A2 was even een nachtje in een hotel pakken en alles op een rijtje zetten. Grappig, dat doe ik namelijk wel regelmatig maar ik vermoed dat mijn denkende brein in die periode een beetje uit stond. Mijn brein en ik kregen geen zuurstof. En dan is denken een te grote uitdaging, dat is logisch onder stress.

 

REFLECTEREN

In november zat ik daadwerkelijk in zo’n hotel. Twee nachten. Volledig gefocust op mezelf en op wat ik de komende 5 jaar wil doen. Wel globaal natuurlijk, ik ben zo globaal als het maar kan, maar wel altijd met een doel dat vaak wordt behaald. Door globaal te blijven maar wél veel te reflecteren op dingen die ik doe blijf ik op het juiste pad, en kan ik ook meer genieten van het bewandelen van dat pad.

Dat om je heen kijken, aanwezig zijn, de tijd nemen, blijkt nu juist de kunst. In het moment leven, de kracht van het NU, volgens Eckhart Tolle. Om jezelf lachen, je de-fuseren van je alsmaar doorrazende verstand en keuzes maken die spannend zijn maar waar je wel van groeit.

 

Ik kan dan ook alleen maar zeggen dat ik vanaf toen meer tijd nam om na te denken welke te-maken keuzes bij mij zouden passen. En daar bleken slechts 4 tools voor nodig;

  1. Ademhalen en de zuurstof weer naar dat rationele brein laten stromen

  2. Reflecteren met: hoe voel ik mij, hoe komt dat en wat ga ik een volgende keer (anders) doen?

  3. Hierop acteren en de stappen zetten die nodig zijn voor het rijden van de route die ik wil

  4. Tijd en aandacht geven aan de natuur, want alleen daar kom ik écht tot rust

 

ACT!

En dat blijkt toch het allermooiste in dit leven; je hebt altijd een keuze. De keuze om toch te bewegen, toch vroeg op te staan, te kijken naar dingen die je inspireren, vervelend nieuws te laten voor wat het is, minimalistisch leven, aandacht schenken aan wat voor jou belangrijk is.

Als je blijft reflecteren hoe je je voelde na bepaalde gedachten, handelingen of (non-)acties, dan pas kun je bedenken hoe je het een volgende keer aanpakt. En daar is deze lockdown tevens een goed moment voor. Het einde van het jaar, wat deed je goed, wat kon beter, waar kan meer acceptatie uit komen en hoe zorg je ervoor dat je fit en gezond blijft. Alleen dan ga je met een sterke mind in een sterk lichaam 2021 tegemoet.

 

Bij VITAMIND Health & Fitness Playground staan we voor méér dan alleen beweging. Ons team en onze community omarmt iedere dag als een frisse start en gebruikt daarbij aandacht, vriendelijkheid en buitenlucht. Door te bewegen, te eten en te denken op een natuurlijke en opbouwende manier maken we onszelf en anderen iedere dag een stukje sterker.

Via personal training, live-streaming-sessies en bedrijfstrainingen op maat maken we steeds meer mensen hooked aan functioneel trainen in de buitenlucht. Duurzaam, effectief en vooral leuk! Meer weten? Neem contact op of boek jouw favoriete trainingsvorm in de webshop.